fbpx
Stop de tijd

10 misvattingen over time management

10 misvattingen over time management

Time management… er is al zoveel over geschreven. Ook door mij, natuurlijk. Er valt ook veel over te zeggen. Als je op Google naar ‘Time management’ zoekt krijg je iets meer dan 8 miljard resultaten. En dat is alleen nog maar in het Engels.

En ondanks al die informatie zijn er nog heel wat misvattingen over dit onderwerp. Hieronder kan je er 10 vinden (in willekeurige volgorde).

1. Time management (TM) betekent niet dat je altijd druk bezig moet zijn.

Integendeel zelfs. Hoe langer we aan één stuk doorwerken zonder pauzes te nemen, hoe lager de kwaliteit van ons werk, hoe langer we erover doen. Je moet dus af en toe een pauze nemen. En hoe meer, hoe beter. Je kunt beter 10 keer 5 minuten pauze nemen, dan 1 keer 50 minuten. Het gaat je productiviteit alleen maar ten goede komen.

2. TM betekent niet dat je alles moet plannen

Plannen is uiteraard belangrijk, maar je moet niet alles tot in de puntjes plannen. Dat is alleen maar frustrerend omdat de kans zeer groot is dat er nog iets onverwacht jouw pad kruist en dan ligt je planning overhoop. Door ruimte te laten voor het onverwachte kan je flexibel zijn. En als het dan toch eens zou gebeuren dat je er geen onverwacht werk op je af komt, dan zal je nog wel ergens iets kunnen vinden om te doen zeker? 😉

3. TM betekent niet dat je jezelf moet uitputten

Blijven gaan tot je niet meer kan is niet bevorderlijk voor je productiviteit. Het is belangrijk dat je voor jezelf en je gezondheid zorgt. Die ‘gezonde geest in een gezond lichaam’ is geen fabeltje. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt.

4. TM is geen quick fix.

Het vergt tijd en toewijding om een effectieve time management routine op te bouwen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je de voordelen voor de rest van je leven plukken. Maar, het is een kwestie van volhouden.

5. TM is niet alleen voor mensen met een drukke agenda

Ook als je niet overweldigd bent door je werk kan TM nuttig zijn. Het kan je helpen je tijd beter te benutten en je productiviteit te verbeteren, ongeacht hoe druk je agenda is.

6. TM betekent niet dat je geen tijd meer hebt voor hobby’s

Ik val in herhaling. Ik weet het. Vrije tijd is belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen zijn, want dan verliest hij zijn veerkracht en kan je minder ver schieten. Hobby’s, of andere vormen van ontspanning, zorgen ervoor dat je batterijen terug opgeladen worden. En die energie heb je nodig om beter te kunnen werken.

7. TM is niet alleen voor professionele taken

Ik denk dat dat zowat de grootste misvatting is. TM is relevant voor iedereen. Of je nu student, huisvrouw, freelancer of bediende bent, TM helpt je je tijd beter te beheren en productiever te zijn. En vergeet niet dat we in ons privéleven ook veel werk hebben hé. Of zit je in het weekend de hele tijd in de zetel te Netflixen?

8. TM betekent niet dat je alles zelf moet doen

Het is belangrijk om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt. We hebben allemaal onze sterke, maar ook onze zwakke kanten. En onze zwakke kanten zijn voor andere sterke kanten. Zorg er dan voor dat die mensen dat doen. Het resultaat gaat niet alleen beter zijn, het gaat ook sneller klaar zijn. En jij hebt dan weer extra tijd voor de taken waar je wel goed in bent.

9. TM is niet moeilijk

Je moet echt geen genie zijn om productief te kunnen zijn. Het vraagt enkel bewustzijn, planning en discipline. En net zoals bij alle andere vaardigheden is oefening de sleutel tot succes.

10. TM gaat niet over het beheren van tijd

Ik heb het al eens geschreven hé. TM is een slechte naam. Eigenlijk zou het AM moeten zijn: Attention Management. Aan wat geef ik wanneer de nodige aandacht en hoe zorg ik er ervoor dat ik er zoveel mogelijk aandacht aan kan besteden. En eigenlijk is het ook Energie Management. Ervoor zorgen dat je voldoende energie hebt op de momenten dat je wil/moet werken.

Het is belangrijk dat je onthoudt dat time management niet betekent dat je alles perfect moet doen en dat je altijd alles onder controle moet hebben. Het gaat erom dat je prioriteiten stelt, realistische doelen stelt en je tijd op een effectieve manier beheert, zodat je meer gedaan kunt krijgen in minder tijd en je meer tijd kunt besteden aan de belangrijke dingen in het leven.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26