fbpx
Goede voornemens

2016, mijn drukste jaar ooit. En toch geen stress.

2016, mijn drukste jaar ooit. En toch geen stress.

De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen hoe krachtig een goede productiviteitsmethode is. Als je een goede methode goed toepast, geeft je dat echt superkrachten.

Het verhaal dat ik nu ga vertellen, heb ik al heel vaak verteld en daarbij gebruik ik altijd een gephotoshopte afbeelding van mij in een supermankostuum 😜.

In het verhaal gaan we terug naar 2016. Mijn drukste jaar ooit. Het jaar dat ik het zonder mijn systeem niet zonder kleerscheuren had gered.

In dat jaar had ik uiteraard een full time job. Ik was freelance ontwikkelaar en werkte van 9 tot 17 voor en bij klanten.

Als zelfstandige heb je naast het ‘gewone’ werken ook nog andere taken zoals facturen maken, betalingen opvolgen, website onderhouden, af en toe op zoek gaan naar nieuwe klanten, elk kwartaal de boekhouding voorbereiden, allerhande administratie.

Niets erg, maar het komt bovenop de full-time job.

Daarnaast had ik toen een website business. Een beetje een uit de hand gelopen hobby. Naast het maken van de websites, moet er natuurlijk met de klanten gepraat worden, de hosting moet geregeld worden, er moet regelmatig onderhoud op gebeuren,… en daarbovenop ook weer wat administratie zoals facturen en zo.

Dat deed ik dan na de uren.

2016 was ook het jaar dat ik startte met het organiseren van opleidingen time management (Getting Things Done®). Daarvoor heb ik me eerst moeten laten certificeren, want je mag dat niet zomaar geven. En omdat wachten op klanten niet werkt, moet er natuurlijk een website gebouwd worden, ben ik beginnen nieuwsbrieven schrijven, bloggen, vloggen, netwerken, de opleidingen voorbereiden, de opleidingen geven,… en ook hier weer administratie.

Dus al bij al, best een pittig jaar.

Maar… dat was nog niet alles. In 2016 hebben we ook ons huis grondig verbouwd. Zelfs in die mate dat we er niet konden blijven wonen en we dus 2 keer zijn moeten verhuizen.

Iedereen die ooit gebouwd of verbouwd heeft weet dat daar veel tijd en energie in kruipt. Ook al doe je het niet zelf.

Dus… 2,5 job, een verbouwing en 2 keer verhuizen.

En toch geen seconde stress gehad.
Niets vergeten.
Niets te laat opgeleverd (ik niet, de aannemer wel 😔).
Toch nog een sociaal leven gehad.
Mijn gezin evenveel gezien.
Genoeg geslapen.

En dat allemaal dankzij het goed toepassen van een productiviteitsmethode.

Zonder was het zeker niet gelukt.

Ik moet bekennen dat ik hierboven een klein beetje gelogen heb. Ik heb wel af en toe stress gehad. Maar dat was stress waarvan ik niet de oorzaak was en die ik niet kon voorkomen. Als je om 8:00 een afspraak hebt met de aannemer om een aantal dingen te bespreken en die is er om 8:15 nog steeds niet… dan heb ook ik stress. Maar dat kan een productiviteitsmethode niet oplossen.

Heb ik dat jaar hard gewerkt? Ja, natuurlijk.
Kwam ik er met 8 uur per dag? Absoluut niet.
Werkte ik 80 uur per week? Neen, verre van. Het zal eerder 55 à 60 uur per week geweest zijn.

Maar dat was een keuze. Omdat ik meer werk gedaan krijg op minder tijd, kan ik ook meer werken. En die keuze heb ik bewust gemaakt.

Iemand anders kan kiezen om de tijd die vrij komt als vrije tijd te zien. En dat is waar de meeste mensen voor kiezen natuurlijk. Maar in die tijd wou ik gewoon meerdere dingen doen. Ik ben niet iemand die ’s avonds na het eten voor de TV gaat liggen of een boekje leest of… Neen.

Nu is dat anders. Ik werk nog steeds meer dan de gemiddelde werknemer, maar veel minder dan de gemiddelde zelfstandige. En als ik eens een slechte dag heb ontploft er niets.

Dat is trouwens één van grootste voordelen dat een klant van mij heeft ervaren. Ze heeft af en toe last van een migraine aanval. En sinds ze bij mij een opleiding gevolgd heeft, heeft ze geen moment stress meer tijdens een aanval, omdat ze weet wat er op haar bord ligt en dat er zelden iets op staat wat echt die dag MOET gebeuren. Ze kan zonder schuldgevoel in bed blijven liggen.

Maar dat geheel ter zijde.

Een goede methode kan je dus superkrachten geven als het nodig is. Of gewoon een pak meer vrije tijd om met je gezin te door te brengen, aan hobby’s te besteden, aan vrienden,… Of om gewoon lekker de hele avond te Netflixen 😀.

Jan

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26