fbpx
Goede voornemens

Amper 3 van de 8 uur productief

Amper 3 van de 8 uur productief

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde kenniswerker slechts drie van de acht uur productief is. Dat is maar 37,5% van de werkdag! Dat is wel even schrikken hé?

Hieronder som ik de belangrijkste oorzaken van dat tijdverlies op met tips om het aan te pakken.

Afleidingen

E-mails, social media, telefoontjes, en collega's die binnenkomen om te praten: afleidingen kunnen je concentratie en focus verstoren, waardoor het moeilijk wordt om je werk gedaan te krijgen. Als je 'in the zone' bent en je wordt afgeleid, dan kan het soms meer dan 15 minuten duren voor je terug in die verhoogde staat van focus kan raken.

Als je moeite hebt om afleidingen te vermijden, kan je overwegen om bijvoorbeeld bepaalde periodes van je dag, je af te zonderen en al je toestellen op stil te zetten.

Multitasking

Over multitasking heb ik het in mijn nieuwsbrieven al enkele keren gehad. Niemand kan het. En als we het toch proberen dan gaat dat ten koste van de concentratie en de productiviteit. Het is beter om je te concentreren op één taak tegelijk en deze af te maken voordat je aan de volgende begint.

Slechte planning

Onvoldoende planning kan ervoor zorgen dat je niet weet welke taken prioriteit hebben en hoeveel tijd je aan elke taak moet besteden. Maak elke dag een lijst van 3 à 5 taken die je echt wil doen en houdt rekening met je beschikbare tijd.

Gebrek aan uitdaging

Als je u verveelt of niet voldoende uitdagingen krijgt, kan je minder gemotiveerd raken om productief te zijn. Probeer nieuwe vaardigheden te leren, neem deel aan een nieuw project of zoek andere manieren om jezelf uit te dagen.

Slechte slaap

Een gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid en een vermindering van de cognitieve prestaties, wat kan leiden tot verminderde productiviteit tijdens het werk. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt en probeer uw slaapgewoonten te verbeteren.

Slechte ergonomie

Als je werkplek niet goed is ingesteld, kan dat leiden tot fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn of RSI, wat je dan weer afleidt van je werk. Zorg ervoor dat uw werkplek goed is ingesteld en dat uw stoel, bureau en computer ergonomisch verantwoord zijn.

Onvoldoende motivatie

Als je niet gemotiveerd bent om te werken, kan dit leiden tot een gebrek aan productiviteit en concentratie. Probeer uit te zoeken waarom je niet gemotiveerd bent en probeer manieren te vinden om uw motivatie te vergroten.

Gebrek aan heldere doelen

Als je geen duidelijke doelen hebt voor uw werk, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd en gefocust te blijven. Stel duidelijke doelen voor jezelf en zorg ervoor dat je deze regelmatig beoordeelt om uw voortgang te meten.

Slechte werkomgeving

Een slechte werkomgeving kan een negatieve invloed hebben op uw productiviteit. Dit kan variëren van een slechte kantoorinrichting tot een ongezonde werkcultuur. Probeer te werken in een omgeving die u positief beïnvloedt en die u helpt om productief te zijn.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26