fbpx

Bijna vakantie = drukke weken

Bijna vakantie = drukke weken

De Kerstvakantie staat voor de deur. Een openingszin die je ondertussen misschien al beu gehoord bent, maar ik heb geen idee hoe ik deze nieuwsbrief anders moet beginnen. Want hij gaat ook echt over de vakantie.

Of beter... hij gaat over de weken ervoor.

Ik heb er in het verleden al eens over geschreven. Die week of weken voor een vakantie zijn meestal de drukste. Maar ook onze meest productieve.

Er MOET nog van alles afgewerkt worden voor we met een gerust hart de deur van onze bureau achter ons kunnen dicht trekken.

En die tijdsdruk zorgt ervoor dat we productiever worden. We slagen er ineens in om meer focus aan de dag te brengen, we zeggen vaker neen, we kunnen veel beter onze prioriteiten bepalen, we kunnen beter weerstaan aan de lokroep van social media en aanverwanten,…

Er komt wel wat stress bij kijken. Maar dat is OK. Stress mag. Stress moet zelfs. Dat geeft ons extra energie en extra focus. De stress mag echter geen uren aan een stuk duren. Dan heb je een probleem.

En dan komt dat moment dat je die deur achter je kan dicht trekken. Die last die van je schouders valt. Mogelijk laat je zelfs een diepe zucht ontsnappen. Vakantie!

Hoe komt dat toch dat we in die periode efficiënter kunnen werken dan in al die andere weken van het jaar?

Ik denk dat er 2 dingen spelen:

1. Echte rust tijdens de vakantie

Om écht van onze vakantie te kunnen genieten moeten we het werk kunnen afronden. De dingen die we zelf moeten afwerken zullen klaar zijn en de dingen die we moeten overdragen aan iemand anders zullen overgedragen worden. No matter what.

Pas als dat gelukt is kunnen we met een gelukzalige glimlach de vakantie tegemoet gaan.

Dat is waarom we alles op alles zetten en er de meest efficiënte weken van maken.

2. De beloning

Deze spreekt voor zich. De beloning van de vakantie. Een periode dat we niet moeten werken. Een periode die we met het gezin en/vrienden kunnen doorbrengen. Een periode dat we op vakantie kunnen gaan. Een periode zonder e-mail.

Die vooruitzichten zorgen voor de focus die we nodig hebben om de deadlines, die we ons zelf opgelegd hebben, te halen.

Het is echter wel jammer dat velen van ons daar enkel in slagen om die staat van productiviteit te behalen in die weken voor een vakantie. 3 keer per jaar dus. Wat wil zeggen dat we slechts 6 weken per jaar écht productief zijn.

Moeten we dan meer vakantie nemen? Als we ipv 3 keer nu eens 6 keer vakantie zouden nemen? Dan komen we aan 12 weken top-efficiëntie. Simpele wiskunde noem ik dat 😜.

Maar dat wil ook zeggen dat we als ondernemer 8 weken geen inkomen hebben. Dat willen we natuurlijk ook niet.

Ik zou kunnen beweren dat het dubbele aantal weken hyper-productiviteit dat wel goed maakt, maar daar twijfel ik aan. Toch zeker niet volledig.

Wat uiteraard wel helpt om het hele jaar door mega-productief te zijn (ik ben bijna door mijn voorvoegsels 😳), is een goed productiviteitssysteem. Die zag je niet aankomen hé? 😂

Maar ik ben echt niet aan het liegen. Ik zou pas liegen als ik zou zeggen dat zo'n systeem ervoor kan zorgen dat je het hele jaar door ultra-productief (dit was de laatste) zou zijn. Dat is niet haalbaar.

Waar kan het dan wel voor zorgen?

Laten we eerst even kalibreren.

Jouw huidige efficiëntie ligt waarschijnlijk tussen 40% en 50%. Ja sorry, maar dat is zo.

In de weken voor de vakantie ga je naar de 95%. 100% is niet haalbaar wegens ongezond. Je moet nog eten, slapen, douchen,…

Een goed systeem kan voor een constante 75% à 80% zorgen.

Hoe klinkt dat?

Te goed om waar te zijn?

Neen, echt niet. Ik ben daar zelf het voorbeeld van. Ik heb het verhaal al eens verteld in een nieuwsbrief en daarom ga ik het maar kort herhalen. Ik heb in 2016 meer dan een jaar lang 2,5 job gecombineerd met een zware verbouwing van ons huis. Inclusief 2 keer verhuizen.

Om daarin te slagen moet je de hele tijd rond die 95% hangen. En dat kan dus.

Ga je daar direct in slagen na een opleiding bij mij gevolgd te hebben? Natuurlijk niet. Daar gaat tijd over. In 2016 paste ik het systeem al bijna 15 jaar toe.

Maar die 75% à 80% is wel haalbaar op korte termijn.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26