fbpx

5 tips om meer gedaan te krijgen

Ik denk dat de meeste mensen wel meer gedaan willen krijgen op een dag, productiever zijn, efficiënter werken,... En niet alleen op het werk maar ook thuis. De meeste mensen hebben thuis meer ‘projecten’ dan op het werk.

Als je de volgende 5 tips volgt zal je merken dat je op het einde van de week meer gedaan gekregen hebt.

1. Sta vroeg op

De meeste productieve mensen zijn vroege vogels. Het is geweten dat bvb Tim Cook, CEO van Apple, zijn eerste emails om 4:30 verstuurt en rond 5:00 in de fitness staat. Ik sta bvb altijd rond 7:00 op. Ook in het weekend. En dat is niet om direct te beginnen werken. Absoluut niet. Ik lees de krant, zit even op Facebook en Twitter en speel misschien zelfs nog even een spelletje op mijn smartphone voor ik begin te werken.

Het is gewoon een manier om extra uren in je dag te krijgen. En natuurlijk heeft niet iedereen genoeg met 4 uur slaap. Ik ook niet. Ik heb er minimum 6 nodig. En sommigen hebben er 8 nodig. Maar ga dan gewoon wat vroeger slapen. Als je een uurtje vroeger opstaat kan je op een dag al heel wat meer gedaan krijgen.

2. Swallow a frog in the morning

Het klinkt misselijkmakend, en dat is het waarschijnlijk ook, maar als het eerste wat je op een dag doet, een kikker eten is, dan kan de rest van de dag alleen maar beter worden. En ik vraag je natuurlijk niet om echt een kikker te eten ’s morgens. Het wil gewoon zeggen dat je de moeilijkste taken of het werk waar je het meest tegenop ziet, als eerste moet doen. Dat geeft niet alleen een geweldige voldoening maar het wil ook zeggen dat de rest van het werk dat je die dag moet doen, eenvoudiger gaat zijn.

3. Beperk meetings tot een minimum

Deze is natuurlijk alleen voor op kantoor. Meetings zijn noodzakelijk maar er wordt ook wel heel veel tijd verloren. Hoeveel keer zijn we al niet uit een meeting gekomen met het gevoel dat het puur tijdverlies was? En moeten ze altijd zo lang duren? Kijk eens in je agenda van de komende week en kijk eens of er geen meetings zijn waar jou aanwezigheid niet noodzakelijk is. Misschien is het voor jou voldoende om het verslag van de meeting te lezen. En als je dan toch een meeting moet bijwonen, probeer er dan voor te zorgen dat er niet afgedwaald wordt en dat ze zo kort mogelijk gehouden wordt.

4. Pomodoro techniek

Mensen zijn niet gemaakt om uren aan een stuk door te werken. Hoe langer we aan een bepaalde taak werken hoe moeilijker het wordt om ons te concentreren. De pomodoro techniek kan je daarbij helpen. Verdeel je dag in blokken van 25 minuten. Tijdens die 25 minuten doe je 1 taak met je volle aandacht. En dan neem je een pauze van 5 minuten. Eens snel door je mails scrollen is geen pauze. Je moet een echte pauze nemen. Ga koffie halen, strek even je benen, kijk even op Facebook,... En dan begin je aan je volgende blok van 25 minuten. Je mag eventueel 2 blokken combineren maar dan moet je na die 50 minuten wel een pauze van 10 minuten nemen. Je moet het eens proberen. Het helpt echt.

5. De 2-minuten-regel

Deze tip wordt in GTD gebruikt. Het is eigenlijk heel simpel. Moet je iets doen dat minder dan 2 minuten duurt? Doe het dan meteen. Een paar kopies maken? Iets nakijken in je agenda? Gewoon doen. Niet uitstellen.

Veel succes met de tips!

Tot de volgende keer.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26