fbpx

A penny for your thoughts

Enkele weken geleden las ik een blog van een collega-GTD-trainer in Groot-Brittanië. Ik vond hem zo goed dat ik gevraagd heb of ik hem mocht vertalen en gebruiken op mijn blog.

Hieronder vind je de vertaling van de blog van Miles Seecharan , GTD Coach bij Next Action Associates : A penny for your thoughts .


Het is een zonovergoten zomerse namiddag en je kuiert langs de straten als je plots een flikkering op het voetpad ziet. Instinctief zeg je tegen jezelf dat het waarschijnlijk blinkend afval is maar je ogen blijven hangen, worden breder en schitteren vervolgens van blijdschap Ja, het is een muntstuk van 1 Pond. Wat doe je dan?
  • Je bukt je en raapt het op. Ke-ching!
  • Je laat het liggen. Je kan het straks immers nog komen oprapen.
  • Je negeert het en loopt door.

Ook al zou je dit kunnen vermommen als veters binden voor het geval dat je op het laatste moment ontdekt dat het een wasautomaat-jeton is en je je actie moet afbreken, waarschijnlijk ga je het oprapen. Niet? We zouden het allemaal doen. En waarom ook niet? Het ligt daar. Gratis geld. Ke-ching!

Dus waarom verzamelen we niet al onze waardevolle ideeën en gedachten op dezelfde manier? Net zoals munten, kom je ze op willekeurige en onverwachte momenten tegen. En ze hebben allemaal waarde. Soms weinig ("niet vergeten om postzegels te gaan halen..."), soms veel ("Ja! Dat is wat ik ga zeggen op de bestuursvergadering.").

Maar al te vaak worden onze onverwachte ideeën en inzichten verdrongen door een volgende afleiding, en we laten het gebeuren, er van uitgaande dat het er later nog zal zijn. Natuurlijk, het is mogelijk, net zoals die glimmende munt er later nog op de stoep zal liggen wachten tot je de volgende dag opnieuw passeert. Maar ik zou er niet op wedden.

Dat is de reden waarom we tijdens het onderwijzen van GTD het belang van het hebben van een robuust en uitgebreid systeem voor het vastleggen van gedachten en ideeën benadrukken.

Wanneer je geconfronteerd wordt met straten, bezaaid met munten, dan is verzamelen geen probleem. Tenzij je een naakte wandelaar bent - en welkom op onze blog als jij dat bent - dan heb je geen zakken. Wij hebben echter allemaal zakken en munten verzamelen is dan eenvoudig. Maar het vastleggen van alle andere dingen in ons leven is ingewikkelder.

Daarom is het een belangrijk onderdeel om het verzamelen zo effectief mogelijk te maken door je eigen gewoonten aan te passen, zodat je altijd klaar bent voor het moment dat er zich weer een onverwachte gedachte of idee presenteert.

Het leek mij een goed idee om een voorbeeld van dit soort maatwerk van mij met jullie te delen. Het kan misschien een beetje ongewoon lijken in het begin, maar dit is waar maatwerk over gaat.

Enkele dagen per week maak ik tijd om een paar baantjes te trekken in het Manchester olympische zwembad. Naast het feit dat het een beetje een gevecht is tegen de middelbare-leeftijd-kwaaltjes, zorgt het er ook voor dat er allerhande potentieel bruikbare gedachten aan de oppervlakte van mijn bewustzijn komen bovendrijven terwijl ik door de chloor klief. Helaas dreven ze meestal met een frustrerende frequentie weg ook, tot ik besefte dat het envoudige-maar-krachtige GTD principe van altijd klaar zijn om het onverwachte te verzamelen, van toepassing kon zijn in het zwembad, net zoals op de andere plaatsen waar ik aanzienlijke stukken van mijn dag doorbreng. Zoals thuis en op het werk.

Vanuit dat besef heb ik besloten om een notitieblok voor duikers te kopen en dat aan de rand van het zwembad te leggen, en er zo onmiddellijk voor te zorgen dat ik nooit meer dan 50m verwijderd ben van het verzamelen van mijn ideeën en gedachten die tijdens het sporten regelmatig opduiken.

En het werkt! Idee voor de volgende blog? Inzicht om een project te deblokkeren? Iets dat ik moet kopen voor de thee deze avond? Splash, splash, krabbel, krabbel, klaar.

Het punt hier is dat één van de sterke punten van GTD flexibiliteit is. Er is geen 'one-size-fits-all' als het op implementatie aankomt. Als je de principes observeert, in dit geval onvoorwaardelijk noteren, dan word je aangemoedigd om jouw manier van werken te ontwikkelen en te verfijnen zodat het goed voor jou werkt.

Miles Seecharan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26