fbpx

Druk druk druk

Het is een beetje een modewoord. Iedereen heeft het druk. De ene natuurlijk al meer dan de andere. En dan zijn er de mensen die er ook graag over opscheppen. Alsof je het tegenwoordig druk moet hebben om aanvaard te worden. Bullshit natuurijk. Persoonlijk kijk ik meer op naar mensen die het allemaal rustig aan doen en gelukkig zijn.

Voor mij is een rustig leven voorlopig nog geen optie. Ik kies er momenteel bewust voor om het druk te hebben. Het is een investering die ik doe om het later (hopelijk) minder druk te hebben. Het is mijn droom om van GTD.Training mijn hoofdberoep te maken. En omdat zoiets niet op een paar dagen (of zelfs maanden) gaat lukken, heb ik op dit moment een 3-tal jobs. Ten eerste als .NET consultant waarbij ik full-time bij klanten als programmeur aan de slag ben. Na de uren ben ik GTD.Training aan het opstarten en verkoop ik websites via Flexcite. “Waarom ook nog websites verkopen?” vragen heel wat mensen zich af. Heel simpel… Omdat ik dat dolgraag doe. Oh ja… En af en toe waag ik mij ook aan het designen van werfdoeken, autobelettering, promotiemappen,…

Het is Flexcite dat de laatste maanden heel wat van mijn tijd heeft opgeslorpt. Ik ben bezig met een prachtige website op te leveren en daar kruipt heel wat tijd in. Jammer genoeg zijn er maar 24 uren in een dag waarvan ik er toch minstens 6 wil slapen en 1 uur wil besteden aan series kijken. Een beetje ontspanning moet. Alleen maar werken en slapen is moordend. In die val wil ik niet lopen.

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat ik jullie in mijn vorige blog post verteld heb dat ik in deze post iets ging weg geven. Maar dat gaat dus jammer genoeg niet lukken. De giveaway opstellen vraagt redelijk wat tijd. En die tijd kon ik de laatste weken niet vrij maken omdat ik de website voorrang moest geven. Maar niet getreurd. Het is uitstel. Geen afstel.

Ruis

Ik zal dan maar iets over GTD vertellen zeker?

Eén van de dingen die ik tijdens de training sessies doe, en wat heel belangrijk is bij de GTD, is de mind sweep. Een mind sweep is alles opschrijven wat je bewust en onbewust probeert te onthouden. Want geloof me, het brein is verschrikkelijk slecht in dingen onthouden. Als het eenvoudig zou zijn dan zou studeren simpel zijn, zouden er geen trucjes bestaan om dingen te onthouden, zouden we niet opkijken naar mensen die heel veel kunnen onthouden,… “Maar wij kunnen toch veel dingen onthouden! En lang! Iedereen kan toch het alfabet vlot opzeggen. En dat is al heel lang geleden dat we dat nog geleerd hebben.” Klopt. Maar waarom kunnen we het alfabet zo vlot opzeggen? Omdat we dat honderden keren op school hebben moeten doen. En zelfs het melodietje dat we erbij geleerd hebben kennen we nog. Dat is leren door herhaling. Maar zeg het alfabet eens van achter na voor. Dat gaat al veel minder vlot hé. Ik heb het een paar maanden geleden nog getweet: 'The biggest lie I tell myself is "I don’t need to write that down, I’ll remember it.’. Neen, het brein is niet gemaakt om dingen te onthouden. Het is gemaakt om oplossingen te zoeken voor problemen, om creatief te zijn, en natuurlijk… om ons in leven te houden :-)

Het brein doet echter wel moeite om dingen te onthouden. Als uw vrouw u ’s morgens vraagt om brood mee te brengen als je terug komt van het werk dan zal uw brein u er gedurende die dag af en toe wel eens aan herinneren. En dat gaat dan gepaard met een soort kriebel in de buik een een gedachte van ‘Och ja… Zien dat ik dat niet vergeet straks.’ En dan bestaat de kans dat je op weg naar huis gewoon voorbij de bakker rijdt omdat er net iets interessant op de radio is en je afgeleid bent. Bedankt brein om er mij de hele dag aan te herinneren, maar als ik er dan passeer… Niets. Tof! Ja… Het brein is eigenlijk een klootzakje. Wanneer vertelt het u dat je nieuwe batterijen nodig hebt voor uw zaklamp? Als je bij een stroompanne in het donker op het knopje van die zaklamp duwt en er niets gebeurt. Dan wel. Maar al die keren dat je in de winkel bij de afdeling van de batterijen passeert? Neen hoor. Te eenvoudig.

Dat brein dat u de hele dag lastig valt met dingen die je moet herinneren noemen ze ruis. Niet alleen het brood dat je moet gaan halen, maar ook de verjaardag van je moeder, dat verslag dat je nog moet afwerken, die telefoon die je nog moet doen, die tickets voor de citytrip die je nog moet bestellen,… Dat alles veroorzaakt ruis in uw brein. Het is redelijk onbewust maar als het er niet meer is dan merk je het. Dat is net zoals de airco op het het werk. Je hoort die niet, tot ze uitvalt. Dan merk je pas hoeveel lawaai die eigenlijk maakt.

Wel die ruis kunnen we doen verdwijnen. En dat doen we met een mind sweep. Alles, maar dan ook echt alles wordt opgeschreven. Tijdens een groepssessie trek ik daar ongeveer een half uur voor uit. En het is nog nooit gebeurd dat er iemand op dat half uur klaar is. Integendeel. En dat merk je bij een one on one sessie. Dan gaan we door tot het bittere einde. En dat zijn meestal enkele uren. Echt waar. Je kan je niet voorstellen hoeveel wij proberen te onthouden.

Tijdens zo’n mind sweep som ik een aantal woorden op die het geheugen van de mensen triggeren. Dat zijn woorden zoals boekhouding, training, personeel, website, vrouw, kinderen, TV, rekeningen, testament, gezondheid,… Ik ben er zeker van dat wanneer je deze korte lijst traag en aandachtig leest, dat er bij de meeste van jullie ook al herinneringen worden getriggered. En de volledige lijst, professioneel en privé samen, zijn 400 à 500 van die woorden.

Op het einde van de mind sweep heeft iedereen, zonder uitzondering, een gelukzalig gevoel. Heel even die leegte, geen ruis meer. Want je hebt alles opgeschreven. Alles wat op die lijst staat kan je niet meer vergeten. En het brein moet er ook niet meer aan denken. En dat gevoel is waar je met GTD telkens opnieuw naar streeft. En kort daarna is er even paniek. Het gevoel van ’Shit… Moet ik dat allemaal nog doen?' Het is uiteraard niet voldoende om die lijst één keer op te schrijven. Neen. Een echte volledige mind sweep doe je in principe maar één keer, maar vanaf dan blijf je alles noteren wat er bij komt. En natuurlijk moet je ook iets doen met al die verzamelde taken. Als je ze alleen maar opschrijft en er niet meer naar kijkt neemt het brein terug over en heb je onmiddellijk terug ruis.

Hoe je dan juist met die lijst omgaat en zorgt dat alles ook echt gedaan wordt, is het hele verhaal achter GTD. Maar het begint allemaal met het leeg maken van het brein. En dan het leeg houden.

Huiswerk

Laat ik jullie eens huiswerk geven :-) Als jullie willen kunnen jullie die ruis versterkt ervaren. Het enige wat je daarvoor moet doen is naar de winkel gaan. Laat jullie man of vrouw een winkellijstje maken van 15 dingen die je moet gaan zoeken in een winkel, maar je mag dat lijstje niet meenemen. En je mag natuurlijk ook geen uur studeren om het lijstje vanbuiten te leren. Je mag er maximum 5 minuten naar kijken. De vrouwen sturen hun man naar de Delhaize of zo en de mannen sturen hun vrouw naar de Brico of zo. Waarom moeten de vrouwen naar de Brico? Omdat het meestal nog steeds de vrouwen zijn die de inkopen doen voor het huishouden. Als je hen een lijstje van 15 dingen geeft, dan zien ze die in gedachten al staan in de rekken. En als ze in de winkel dan dat rek passeren, dan wordt hun brein getriggerd. Dat heeft ook alles te maken met herhaling. Dus daarom de vrouwen naar de Brico. En hou de lijstjes simpel. Boter, chips, WC papier, boor, schroevendraaier,… Het merk en type doet er niet toe. Je moet natuurlijk die dingen niet allemaal gaan kopen. Het is voldoende om alle producten te gaan zoeken. Maar je moet ze wel allemaal proberen te vinden. Tijdens die 10 à 15 minuten gaan jullie ondervinden wat ik bedoel met ruis. Jullie gaan de hele tijd in gedachten het lijstje aflopen. En jullie gaan de hele tijd hopen dat jullie niet afgeleid worden. En hopelijk kom je niemand tegen die je kent want dan moet je er een babbeltje mee doen en zoef… de helft vergeten. :-)

Tot binnenkort.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26