fbpx
Stop de tijd

Een uur van planning kan je tien uur van doen besparen

Een uur van planning kan je tien uur van doen besparen

De kans is groot dat je vaak het gevoel hebt dat er niet genoeg uren in een dag zitten? Dat je altijd gestrest bent en je werk nooit op tijd afkrijgt? Dan kan het maken van een planning je helpen om meer controle te krijgen over je tijd en werk.

Waarom is plannen zo belangrijk?

Zelfs Benjamin Franklin wist al dat plannen belangrijk was toen hij schreef ‘Een uur van planning kan je tien uur van doen besparen.’

Waarschijnlijk heb jij een lange to-do lijst met verschillende taken en verantwoordelijkheden. Maar zonder planning zorgt dat alleen maar voor uitstelgedrag en verminderde productiviteit. Bovendien kun je belangrijke taken en deadlines vergeten, wat voor nog meer stress zorgt.

Door regelmatig tijd te nemen om te plannen, kun je efficiënter en effectiever werken en meer controle krijgen over je tijd en werk. Het stellen van prioriteiten helpt je om te bepalen welke taken belangrijk zijn en welke minder urgent zijn. Door je tijd slim in te delen en prioriteiten te stellen, kun je meer gedaan krijgen in minder tijd.

Hoe begin je eraan?

Het maken van een planning kan overweldigend lijken, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Dit is hoe ik het doe.

Ik start met een lijst van alle openstaande taken voor deze week. En niet alleen mijn professionele taken, maar ook mijn persoonlijke taken. Daaruit kies ik de taken die vandaag moeten gebeuren en die schrijf ik op een blad papier. Daardoor krijg ik een beter overzicht krijgen van mijn dag.

Uit die lijst kies ik maximum 3 taken die vandaag de hoogste prioriteit moeten krijgen. De taken die vandaag echt afgewerkt moeten worden.

Daarna ga ik alle taken in mijn agenda inplannen. Ook dat doe ik op papier. Ik begin eerst met mijn afspraken van de dag erop te zetten en daarna plan ik mijn taken rond die afspraken, rekening houdend met hoe lang elke taak ongeveer zal duren. Ik plan mijn dag niet volledig vol, want er komt elke dag wel ongepland werk op me af dat die dag de nodige aandacht moet krijgen.

Meer is het niet. Ik ben er elke dag 5 à 10 minuten mee bezig.

Nu ga je je misschien afvragen waarom ik het op papier doe. Wel dat is omdat dat blad de hele dag in mijn zicht blijft liggen. Als ik het digitaal zou doen, dan zou de lijst altijd naar de achtergrond verdwijnen terwijl ik andere programma’s gebruik.

Het is heel belangrijk om hiervan een gewoonte te maken. Mijn voorkeur is elke ochtend, maar je kan het evengoed op het einde van je werkdag doen. Maar wel elke dag.

Conclusie

Het maken van een planning kan een krachtige tool zijn om meer controle te krijgen over je tijd en werk.

Door het stellen van prioriteiten en het slim indelen van je dag, kun je efficiënter en effectiever werken. Het kan soms overweldigend lijken om te beginnen, maar het opstellen van een simpele lijst van taken en het kiezen van de hoogste prioriteiten kan een goed startpunt zijn.

Het is belangrijk om deze gewoonte regelmatig te oefenen, elke dag opnieuw. En hoewel je digitale tools kunt gebruiken, kan het op papier schrijven van je planning ervoor zorgen dat het de hele dag in je zicht blijft en je helpt bij het volgen van je schema. Door een planning te maken, kun je niet alleen je productiviteit verhogen, maar ook meer tijd en rust creëren in je dag.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26