fbpx
Goede voornemens

En wat als het te druk is Jan?

En wat als het te druk is Jan?

Het is een terechte vraag.

'Wat als het eens te druk is om jouw methode toe te passen?'

We moeten eerlijk zijn. Soms gebeuren er dingen waardoor alles in het honderd loopt en dat er gewoon geen tijd is om 'een methode' toe te passen. Want zoals je in één van mijn vorige nieuwsbrieven kon lezen vraagt een productiviteitsmethode tijd. En soms is die extra tijd besteden aan een systeem gewoon geen optie.

Voor alle duidelijkheid... dat zouden uitzonderingen moeten zijn. Indien niet, dan moeten we dringend eens met elkaar praten, want dan zit er iets grondig fout.

Bij mij gebeurt dat af en toe ook. Dat is normaal.

En het hoeft niet altijd negatief te zijn. Tijdens een vakantie pas ik mijn systeem niet toe. Ik ben dan echt niet bezig met efficiëntie. Ik wil cultuur opsnuiven, lekker eten, genieten, ... Ik wil niet Verzamelen, Verwerken, Onderhouden en Doen (de stappen van mijn methode).

Eigenlijk ben ik een beetje aan het liegen. Die eerste stap, Verzamelen, die doe ik wel. Omdat ik tijdens een vakantie echt tot rust kom, heb ik ideeën en komen er plannen naar boven. Die ga ik dan wel verzamelen, want onthouden kan ik dat niet. Daarvoor dient ons hoofd niet.

Maar al de rest doe ik niet.

'Maar valt de methode dan niet helemaal in duigen?' of 'Moet ik dan helemaal opnieuw beginnen met het systeem?' zijn vragen die dan gesteld worden.

En op beide vragen is het antwoord neen.

Je zal wel een inhaalbeweging moeten doen. Maar die is heel eenvoudig en bestaat uit slechts 2 stappen.

De eerste is een mind dump. In je hoofd op zoek gaan naar losse eindjes. Dingen die in je hoofd zijn blijven zitten en die je niet verzameld hebt.

Tijdens zo'n mind dump overloop je een triggerlijst van woorden. Sommige van die woorden gaan in jouw hoofd een "ah ja, da's juist, dat moet ik nog doen" of "dju, da's waar, dat was ik vergeten" triggeren. En dan ga je dat verzamelen.

Daarna ga je Onderhoud-stap van de methode toepassen om je takenlijsten terug volledig en up-to-date te krijgen.

Meer is het niet.

Dus zo snel mogelijk na mijn vakantie zonder ik mij een half uurtje af en doe ik deze 2 stappen.

En niet alleen na een vakantie, maar ook als er bij mij eens iets ontploft waardoor het even veel te druk is om de methode toe te passen. Als de storm gaan liggen is, neem ik even de tijd voor een mind dump en een onderhoud en dan kan ik er weer tegen.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26