fbpx
Stop de tijd

EUREKA!

EUREKA!

Kom dat tegen. Op mijn leeftijd nog een eureka-moment meemaken? Dan schrijven we daar een blog post over natuurlijk 😀.

Dit is wat er enkele dagen geleden gebeurd is.

Ik heb wat last van overgewicht en wil daar natuurlijk iets aan doen. En omdat ik de Bourgondiër in mij niet wil temmen is de enige oplossing om af te vallen, meer bewegen. Kijk maar naar Sven Ornelis. Een man die graag en vaak eet, maar zijn gewicht onder controle kan houden door elke dag te wandelen. En niet gewoon even het blokje rond. Neen. Dat zijn regelmatig wandelingen 20 km en meer.

Die afstanden zijn voor mij niet haalbaar, omdat het gewoon teveel tijd vraagt. Als je een uur per 5 km rekent, zit je aan 4 uur wandelen om die 20 km te halen. Die tijd kan ik er momenteel niet voor vrij maken.

Mijn plan is daarom al enkele maanden om 3 keer per week 5 km te wandelen. En dat lukt me dus niet. De belangrijkste reden is dat ik het gewoon niet leuk vind. Het is saai. Maar een podcast of een audioboek helpt. En toch blijft het moeilijk om die wandelschoenen aan te trekken en te vertrekken. Elk excuus is goed om niet te vertrekken:

  • ik heb geen zin (uiteraard)
  • het is te warm
  • het is te koud
  • het is te nat
  • het is te droog
  • ik heb geen tijd
  • dan moet ik andere kleren aandoen
  • dan moet ik naar buiten
  • ik ga honger krijgen
  • ik ga naar het toilet moeten

Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het al gebruikt als excuus.

Dus ik dacht om één van de meest gebruikte excuses te tackelen. Het ‘ik heb geen tijd’-excuus.

3 keer per week een uur vrij maken om te gaan wandelen is misschien wat te veel gevraagd (ja, ik weet het, maar Janneke toch, wat is nu een uur? 🙄)

Mijn oplossing was om dan gewoon minder lang te wandelen maar 5 keer i.p.v. 3 keer. Een half uurtje per dag moet toch wel lukken.

Zo gezegd, zo gedaan.

Natuurlijk moet ik dat eerst even onderzoeken. Ik ga niet gewoon in het wilde weg een half uur beginnen te wandelen. Ik moet een route hebben. Dus ik neem Google Maps erbij en stippel enkele routes uit die bij mij thuis vertrekken en die ongeveer 2,5 km lang zijn. En ik heb er ineens nog een paar bij gezet die wat langer zijn. 3 km, 3,5 km, …

Allemaal mooi opgeslagen in Notion.

Waar ga ik naar luisteren tijdens het wandelen? Misschien moet ik starten met een nieuw audio bok. Ik was net nog een interessant boek tegengekomen tijdens een video op Youtube. Laat ik die even kopen.

Klaar. Ik heb een route en ik heb iets interessant om naar te luisteren. En het is 16:00. Ik kan vertrekken.

Verdikke… het regent. Mijn brein wordt ineens wakker en begint te roepen. “Ja Jean… Dat is pech hé… het regent… dat wandelen zal voor een andere keer zijn”.

Neen, ik wil gaan wandelen! Eigenlijk regent het niet. Het is aan het ‘smodderen’.

“Ah, maar daar word je net veel natter van. Dan ben je gewoon doorweekt.” roept mijn brein.

Ik doe wel een regenjas aan en mijn wandelbroek (ja, ik heb een wandelbroek). Die kan tegen de regen. En mijn wandelschoenen (ja, die heb ik ook) zijn waterdicht.

IK-GA-WANDELEN!!!

En ja, ik ben vertrokken. Ik ben gaan wandelen.

En nu dus dat eureka-moment.

Ik heb 5 km gewandeld! 😳

Zot hé. Onderweg heb ik een paar keer beslist om een afslagje extra te nemen om de route wat langer te maken. Want het viel goed mee. Het boek was interessant, de regen was echt te verwaarlozen, de temperatuur was aangenaam, …

Wat was er nu gebeurd? Wel, eigenlijk heb ik de 5 minuten-regel van productiviteit toegepast. Die regel zegt dat als je iets niet wil doen omdat je het niet leuk vindt, dat je gewoon een afspraak met jezelf maakt om er slechts 5 minuten aan te werken. Daarna mag je stoppen. En 90% van de tijd doe je gewoon verder en werk je de taak af omdat het eigenlijk wel goed meevalt.

Beginnen is altijd het moeilijkste. Eens je vertrokken bent, valt het meestal heel goed mee.

Voor mij is de drempel om te beginnen met een wandeling van een uur veel te groot. En dan zijn er genoeg flauwe excuses om niet te vertrekken. Maar als ik die drempel lager maak en er een wandeling van maar een half uur van maak, vertrek ik wel.

Zot hé.

Nu denk je misschien dat ik mij aan het aanstellen ben, want dat weet toch iedereen. Iedereen weet dat beginnen het moeilijkste is. Ja… inderdaad. Ik verkondig dat al jaren in mijn opleidingen. En toch heb ik nooit die link gelegd naar mijn ‘wandel-probleem’. Ik heb echt al van alles geprobeerd om het leuker te maken. Maar de wandeling korter maken was nog niet in mij opgekomen.

En dat trekt zich volledig door naar de deelnemers van mijn opleidingen. De meeste dingen die ik verkondig tijdens mijn opleidingen zijn dingen die iedereen weet. En toch past bijna niemand ze toe.

En geloof me of niet, het was echt een eureka-moment. Ik was bijna thuis en besefte ineens dat ik toch de wandeling van 5 km gedaan had. En er ging echt een rilling door mijn lichaam. Gevolgd door een geweldige grijns. Ik heb het audioboek afgezet en op dat moment beslist dat ik daarover moest schrijven.

Bij deze 😀.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26