fbpx
Batchen

Het Zeigarnik-effect:
Waarom je brein geobsedeerd is door die onafgemaakte taak!

Het Zeigarnik-effect:
Waarom je brein geobsedeerd is door die onafgemaakte taak!

Ooit al eens een serie gekeken en bleef je tot diep in de nacht op, omdat je simpelweg moest weten hoe het afliep? Of misschien heb je wel eens de onbedwingbare drang gevoeld om een half afgemaakte puzzel af te maken, terwijl je toch echt andere dingen te doen had? Wel, daar is een reden voor. Maak kennis met het Zeigarnik-effect!

Bluma Zeigarnik, een Litouws-Russische psycholoog, merkte in de jaren '20 iets eigenaardigs op. Tijdens een etentje in een restaurant was ze gefascineerd door de obers die complexe bestellingen konden onthouden zonder ze op te schrijven, maar die ze onmiddellijk vergaten zodra ze waren geleverd. Na het betalen van de rekening (en hopelijk een goede fooi te hebben achtergelaten) besloot ze dit fenomeen verder te onderzoeken.

Het Zeigarnik-effect gaat over hoe onafgemaakte taken in ons brein blijven spoken. Het lijkt erop dat onze grijze massa een voorkeur heeft voor cliffhangers. Wanneer een taak of activiteit onaf is, blijven we er gewoon aan denken. En laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal die e-mail(s) in onze concepten staan die ons achtervolgt als een hongerige geest.

Naast nachtelijke Netflix-marathons zijn er nog andere plekken waar het Zeigarnik-effect de kop opsteekt. Ooit een boek half uitgelezen en het gevoel gehad dat het naar je zat te staren, smekend om afgemaakt te worden? Dat is het Zeigarnik-effect dat zijn magie doet.

Hier komt het goede nieuws: je kunt dit eigenzinnige hersenfenomeen in jouw voordeel gebruiken! Heb je een taak die je maar blijft uitstellen? Begin gewoon. Echt waar, doe de eerste stap. Voor je het weet, trekt je brein je verder in een productiviteitsdraaikolk.

Natuurlijk, zoals met alle superkrachten, komt het Zeigarnik-effect met verantwoordelijkheid. Constante open loops kunnen stressvol zijn. Zie het als een computer met te veel openstaande tabbladen; op een gegeven moment wordt het allemaal wat te veel. Dus, af en toe is het goed om wat tabbladen te sluiten, of in dit geval, enkele taken af te ronden.

Maak een 'to-do'-lijstje en geniet van het bevredigende gevoel van dingen doorstrepen. Of, als je digitaal bent ingesteld, zijn er genoeg apps die je kunnen helpen je 'open loops' bij te houden. En onthoud: begin gewoon!

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom die half afgemaakte taak je blijft achtervolgen als een onbetaalde rekening, weet je dat Bluma Zeigarnik er iets mee te maken heeft. Probeer dit wonderlijke fenomeen in je voordeel te gebruiken, en wie weet, misschien heb je die taak sneller af dan je denkt!

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26