fbpx
Batchen

Hoe batchen je dagelijkse
efficiëntie verhoogt

Hoe batchen je dagelijkse
efficiëntie verhoogt

Heb je ooit gehoord van de term 'batching'? Als dat niet het geval is, mag je je klaarmaken voor een eenvoudige, maar baanbrekende methode. Batching gaat over het groeperen van gelijksoortige taken om je efficiëntie te verhogen. Het idee is eenvoudig: door taken die een vergelijkbare mentale inspanning vereisen te bundelen, kun je tijd en energie besparen.

Elke keer als je tussen verschillende soorten taken schakelt, kost dat mentale energie. Dit fenomeen, 'task-switching', is de boosdoener achter de nadelen van multitasking. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je brein op 'overdrive' ging na een dag vol wisselende bezigheden, dan heb je de nadelen van te veel task-switching gevoeld.

Neem e-mails als voorbeeld. Velen van ons checken gedurende de dag herhaaldelijk onze inbox. Maar stel je voor dat je twee vaste momenten op een dag kiest om al je e-mails te behandelen. Door je te concentreren op dit ene type taak, kun je sneller en efficiënter werken. Het resultaat? Extra tijd en een verkorte to-do lijst.

Maar laten we eens een ander voorbeeld nemen: boodschappen doen. Veel mensen gaan meerdere keren per week naar de supermarkt voor enkele items. Maar wat als je één keer per week gaat en al je boodschappen in één keer doet? Door dit te doen, bespaar je niet alleen tijd (geen herhaalde ritjes naar de winkel), maar je kunt ook beter plannen en mogelijk zelfs geld besparen.

Het doel van batching is om vergelijkbare taken te identificeren en ze samen te voegen in specifieke tijdsblokken. Natuurlijk, zoals bij alles, is balans essentieel. Je kunt overboord gaan met batching en zo rigide worden dat je geen ruimte meer hebt voor spontaniteit. Het is de kunst om een balans te vinden tussen efficiëntie en flexibiliteit.

Ik moedig je aan om eens een week het concept van batching uit te proberen met een taak die je frequent uitvoert. Kijk of het een verschil maakt in hoe je je voelt en hoeveel je gedaan krijgt.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26