fbpx
Afsluitroutine

Hoe gewoonten je productiviteit
kunnen maken of breken

Hoe gewoonten je productiviteit
kunnen maken of breken

Elke dag maken we keuzes, van de minuut dat we wakker worden tot het moment dat we naar bed gaan. Maar wist je dat veel van die "keuzes" eigenlijk gewoonten zijn? En wist je dat die gewoonten direct invloed hebben op je productiviteit?

Gewoonten: Je Automatische Piloot

Laten we eerlijk zijn: als je elke ochtend begint door 5 keer op de snooze-knop te drukken en vervolgens je e-mails te checken voordat je zelfs maar uit bed bent, hoe productief voel je je dan echt? Dit soort gewoonten zet de toon voor je dag en kan je focus en energie weglekken nog voordat je echt begonnen bent.

De Rol van Gewoonten in Tijdbeheer

Elke keer dat je een taak uitstelt of een afleiding toelaat, versterk je een gewoonte. Denk aan die keren dat je midden in een taak zit en plots besluit om je e-mails te checken, of wanneer je automatisch een social media app opent zonder erbij na te denken. Dit zijn allemaal gewoonten die je productiviteit saboteren.

Gewoonten Creëren Die Werken

Wil je je tijd en energie optimaliseren? Focus dan op het creëren van positieve gewoonten. Begin je dag met een vaste routine die je helpt te focussen, zoals meditatie, een korte workout of het schrijven in een journal. Plan vaste blokken in je dag voor specifieke taken en vermijd multitasking.

Het Gevaar van 'Ik Doe Het Later Wel'

Stel je voor dat je elke keer dat je een taak uitstelt, een steen in je rugzak stopt. Na verloop van tijd wordt die rugzak behoorlijk zwaar, toch? Elke uitstelgewoonte voegt gewicht toe aan je mentale last en vermindert je productiviteit. Een taak uitstellen tot later is je toekomstige ik pesten door ervan uit te gaan die minder werk of meer tijd zal hebben.

Tips om Productieve Gewoonten te Verankeren

  • Start Klein: Probeer niet alles in één keer te veranderen. Kies één gewoonte die je wilt vormen en focus daarop tot het een tweede natuur wordt.
  • Houd Het Bij: Overweeg een gewoonte-tracker te gebruiken om je voortgang bij te houden.
  • Vier Successen: Elke keer dat je een nieuwe gewoonte verankert, vier het! Het motiveert om door te gaan.

Extra Tip: Lees het boek Atomic Habits van James Clear.

Conclusie

Gewoonten zijn krachtige instrumenten die, mits goed gebruikt, je productiviteit kunnen verhogen en je tijdbeheer kunnen optimaliseren. Dus, welke gewoonte ga je vandaag nog aanpakken?

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26