fbpx
Batchen

Je hebt geen gebrek aan tijd,
je hebt een gebrek aan focus.

Je hebt geen gebrek aan tijd,
je hebt een gebrek aan focus.

Ik ga het even over tijd hebben. Die ongrijpbare, onvoorspelbare en altijd in beweging zijnde tijd. Ja, hetzelfde ding waarvan we vaak denken dat we er een tekort aan hebben. We rennen van het ene naar het andere, onze agenda's zijn net Tetris-games waar we proberen elk blokje op de juiste plek te krijgen. Maar hier komt de kraker: Je hebt geen gebrek aan tijd, je hebt een gebrek aan focus. 🤯

Eerst even wat bekentenissen. Heb je ooit een uur op sociale media doorgebracht en daarna gedacht: "Waar is die tijd heen gegaan?" Of misschien heb je weleens je e-mails gecheckt en plotseling ontdekt dat je drie kattenfilmpjes, een recept voor guacamole en een tutorial over hoe je een plant moet verpotten verder bent. Niet dat dat mij ooit is overkomen. 😳

Als tijd geld is, dan is focus de bank waarin we dat geld bewaren. Zonder focus is tijd gewoon... nou ja, tijdverspilling.

Stel je voor dat je brein je browser is met ongeveer 50 openstaande tabbladen. Het is niet alleen moeilijk om dat ene belangrijke tabblad te vinden, maar met zoveel open tabbladen wordt je browser ook trager. Precies zoals wij minder gedaan krijgen als we overweldigd zijn.

Ooit gehoord van de "incognitomodus" in je browser? Wat als we die toepassen op onze dagelijkse taken? Een soort 'focusmodus' voor onze hersenen. Een modus waarin we alle ruis uitschakelen en ons concentreren op wat er echt toe doet.

Maar laten we even stilstaan bij hoe we onze focus daadwerkelijk kunnen verbeteren. Gelukkig zijn er tools en technieken die ons kunnen helpen. De Pomodoro-techniek, time-blocking, en mindfulness zijn enkele methoden die wonderen doen. Fysiek afzonderen in een rustige ruimte kan ook een groot verschil maken. Sommigen zweren bij het gebruik van een koptelefoon met rustgevende muziek of zelfs witte ruis om die focus zone in te stappen.

Met die technieken in gedachten, duiken we dieper in op het belang van focus. Wanneer we ons richten op één taak, voelen we ons vaak meer vervuld en verbonden met wat we doen. Het stelt ons in staat om dieper te denken, nieuwe inzichten te verwerven en werkelijk aanwezig te zijn in het moment. Echte focus kan leiden tot verhoogde creativiteit, betere besluitvorming en uiteindelijk meer voldoening uit onze werkzaamheden halen.

Dus, voordat je jezelf betrapt op het bekijken van die volgende kattenvideo of het afvragen waarom je in vredesnaam een tutorial over planten verpotten bekijkt, neem even een momentje. Adem in, adem uit, en vraag jezelf af: "Hoe kan ik vandaag mijn focus verscherpen?"

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26