fbpx

Minder tijd om te werken = efficiënter werken

Minder tijd om te werken = efficiënter werken

Je hebt het waarschijnlijk zelf al ervaren: een klant laat je weten dat de planning onverwacht veranderd is, en dat betekent dat jij je werk sneller moet opleveren. Vanaf dat moment ga je anders om met je tijd en ga je andere beslissingen nemen. Maar je zult op tijd klaar zijn.

Ergens klinkt het logisch, nietwaar? Als je minder tijd hebt – denk aan de periode net voor je vakantie waarin plots nog veel taken en deadlines afgewerkt moeten worden – ga je bijna als vanzelf efficiënter werken. En krijg je dus meer gedaan in minder tijd.

Wet van Parkinson

Dat gegeven valt onder de wet van Parkinson. Die stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om de taak te realiseren.

Als je jezelf een week de tijd geeft om een taak van twee uur te voltooien, zal de taak – psychologisch gezien – in complexiteit toenemen en uitdagender worden. Gewoon om die week te vullen. Misschien vult het de extra tijd niet eens met meer werk, maar alleen maar stress en spanning om het voor elkaar te krijgen.

Voordelen van de vierdagenweek

Ook bedrijven pikken die wetmatigheid stilaan op. In sommige landen wordt er al enthousiast geëxperimenteerd met de vierdagenweek. De medewerkers werken een dag minder en krijgen daarvoor hetzelfde loon als in hun vijfdagenweek, maar de hoeveelheid werk en de deadlines blijven dezelfde.

Wat blijkt? De bedrijven die in dat experiment gestapt zijn, krijgen evenveel gedaan als in de vijfdagenweek, want de beschikbare tijd wordt veel efficiënter gebruikt. Ze zeggen bijvoorbeeld sneller nee en gaan niet onnodig vergaderen. Of onnodig lang vergaderen.

Beperk je eigen tijd

Mijn raad? Beperk je beschikbare tijd. Natuurlijk zul je een taak die normaal twee uur duurt niet altijd afgerond krijgen in één uur. Maar je deadlines strikter maken, kan al een hele hulp zijn.

Met andere woorden: geef jezelf geen week om een taak van twee uur te voltooien, maar zet de deadline op vandaag, of vanmiddag.

Nog een stapje verder gaan? Maak je werkdagen korter. Ga ervan uit dat je maar 6,5 uur beschikbaar hebt per dag. En stel je doelen zo dat je werk binnen die tijdspanne klaar moét zijn. Je zult andere beslissingen nemen dan wanneer je meer tijd hebt. En dan lukt dat gewoon.

Test het eens uit en laat me weten hoe het verloopt. Toch hulp nodig om meer gedaan te krijgen in minder tijd? Maak hier vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26