fbpx

Niet harder, maar slimmer werken: zo pak je het aan

Niet harder, maar slimmer werken: zo pak je het aan

Harder of meer werken staat voor veel mensen gelijk met meer werk verzetten. Maar zo eenvoudig is het meestal niet. Natuurlijk krijg je in acht uur meer gedaan dan in vier uur. Maar langer werken zal niet evenredig meer opbrengen.

Waarom niet?

Simpel: je wordt moe. Tijdens dat overuur zul je minder gedaan krijgen dan tijdens het eerste uur. Vergelijk het met lopen, of een andere duursport. Na verloop van tijd ga je trager lopen. En uiteindelijk moet je stoppen omdat het niet meer gaat. Je moet dus slimmer lopen: in een matig tempo bijvoorbeeld. Daarmee raak je verder dan met een sprint.

En dat is met werken net zo. Hoe je dan slimmer werkt? In deze blog geef ik een paar gouden tips.

Gouden tips om meer gedaan te krijgen

1. Maak de dag ervoor je planning

Dat las je in deze blog al. Kort samengevat: ’s morgens heb je een flinke voorraad wilskracht om de dag te kunnen doorkomen. Verspil die dus niet al van bij de start doordat je je planning nog moet opstellen, maar maak ze de dag ervoor. Zo kun je meteen met je werk starten en krijg je meer gedaan.

2. Plan je werkweek, niet je werkdag

Op het eind van de week plan je het best al wat je de week daarna moet doen. Dat geeft je meer rust. Hou er wel rekening mee dat je niet altijd alles gedaan zult krijgen, want je focus hangt van zoveel factoren af. Denk maar aan te weinig slaap, een ruzie met je partner … Maar als je er rekening mee houdt, is het minder frustrerend.

3. Sta nooit toe dat anderen je agenda beheren

Tegenwoordig is het gemakkelijk om onze assistenten, bazen en collega’s vergaderingen te laten plannen in onze agenda’s. En het lijkt een goed en makkelijk idee, maar vergis je niet: behalve jij heeft niemand een goed zicht op wat je juist moet doen en wat je deadlines zijn. Stel je agenda bijvoorbeeld zo in dat je evenementen kunt accepteren of weigeren. Maar nog beter is het om zelf de controle te behouden.

4. Blokkeer tijd in je agenda

Tijdsblokken inplannen is een goede manier om controle over je tijd te krijgen en jezelf voldoende ruimte te geven om door te gaan met je werk. Dat betekent niet dat je elke vrije minuut inplant, maar wel dat je een paar uren vrijmaakt om gefocust te kunnen werken.

Tip: ga na wanneer je het meest gefocust bent en plan op die momenten je focusblokken in. Dat gaat natuurlijk niet voor elke dag, want er zijn ook nog andere afspraken om rekening mee te houden. Maar streef bijvoorbeeld naar twee of drie dagen per week. Je zult versteld staan van je stijgende productiviteit.

5. Ga digitaal

Vergeet die losse to-do lists op papier, post-its of lijstjes op je telefoon ... Die raak je bijna altijd kwijt. Gebruik liever een programma om je taken te beheren en te verzamelen. Zo krijg je meer overzicht en wordt plannen een koud kunstje. Bovendien hoef je je brein niet te tergen met memory games, want het is niet gemaakt om zoveel te onthouden.

Tip: leer de tool goed kennen, zodat je er volledig op kunt vertrouwen. Anders zal je brein je snel overtuigen om alles te onthouden.

6. Maak een workflow

Workflows zijn een reeks stappen die je volgt om je werk gedaan te krijgen: een uurtje gefocust werken, klanten bellen, e-mails verwerken … Het fijne aan workflows is dat je ze kunt aanpassen aan jouw manier van werken en het type werk dat je doet. Ze zijn ook perfect om je doelen te bereiken en je projecten af te werken. En na verloop van tijd worden het zelfs echt gewoontes.

Natuurlijk zijn er nog meer tips, maar je zult zien: deze zes zetten je al goed op weg richting slimmer werken, minder stressen en meer genieten van de écht belangrijke dingen.

Probeer ze eens uit en laat me weten hoe het gaat.

Toch hulp nodig? Plan hier een gratis kennismakingsgesprek in, en ik help je graag verder.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26