fbpx

Op deze 6 manieren beïnvloedt slaaptekort je productiviteit

Op deze 6 manieren beïnvloedt slaaptekort je productiviteit

In het midden van de nacht herhaaldelijk wakker worden, niet in slaap kunnen vallen, extreem vroeg naar het plafond liggen staren … vaak zijn het stressgerelateerde fenomenen. En de gevolgen blijven niet uit, want structureel te weinig slapen heeft een negatieve invloed op heel wat vlakken. Zoals op je productiviteit.

De wetenschappelijke verklaring laat ik even achterwege, maar op welke manier beïnvloedt een slechte nachtrust nu je functioneren?

1. Meer concentratiestoornissen

Eén nacht slecht slapen laat al behoorlijke sporen na. Uit onderzoek blijkt dat concentratiestoornissen met maar liefst 400 procent toenemen na één enkel rondje nachtelijk plafondstaren. Het resultaat was identiek voor de deelnemers die zes nachten na elkaar maar vier uur sliepen.

2. Grotere responstijden en meer fouten

Een taak die een langdurige focus vraagt? Bij slaaptekort is er een toename van 11 procent in de responstijd. Je doet er met andere woorden dus langer over, en de kans op fouten is groter. Dat komt overeen met de toename die je zou zien bij iemand die 8 promille alcohol in zijn bloed heeft. Oeps!

3. Nieuwe informatie opnemen is moeilijker

Slecht slapen maakt ook dat je moeilijker je strategieën herziet en aanpast als reactie op mislukkingen. Bovendien neem je minder goed nieuwe informatie op en leer je minder snel nieuwe vaardigheden aan. Onderzoekers hebben ontdekt dat één nacht goed slapen de motoriek met 20 procent verbetert en de nauwkeurigheid met 39 procent.

4. Het werkgeheugen wordt aangetast

Als je slaapt, spoelt het hersenvocht geheugenverslechterende eiwitten uit de hersenen. Met andere woorden: als je niet genoeg slaap krijgt, kan je vermogen om nieuwe herinneringen te vormen met 40 procent afnemen.

5. Je krijgt minder nieuwe inzichten

Je nachtrust helpt je om je dag te verwerken en nieuwe ideeën en inzichten op te doen. ‘Laat me er een nachtje over slapen’ is niet zomaar een uitdrukking. Slaap is een uitstekend hulpmiddel om creatieve oplossingen te bedenken voor problemen.

6. Je wordt sneller ziek

Slecht slapen ondermijnt je immuunsysteem. Als je minder dan zeven uur per nacht slaapt, heb je 300 procent meer kans om verkouden te worden. Ook niet bepaald bevorderlijk voor je productiviteit.

Extra nadelen

Maar dat is nog niet alles:

  • Je toon kan negatiever worden.
  • Je kunt je emotioneel irrationeel gedragen.
  • Je empathische vermogen neemt af.
  • Je neemt meer (ondoordachte) risico’s.

Om nog maar te zwijgen van alle lichamelijke nadelen …

Samengevat:

Een goede nachtrust is een echte must om je productiviteit op peil te houden.

Toch moeite om de focus te behouden? Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in. Ik bekijk graag samen met jou wat we eraan kunnen doen.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26