fbpx

Post-vakantiestress: verleden tijd dankzij deze tips

Post-vakantiestress: verleden tijd dankzij deze tips

Post-vakantiestress: verleden tijd dankzij deze tips

Die paar weken vakantie zullen deugd doen. Eindelijk tijd voor leuke dingen, qualitytime met familie, en vooral: géén moetjes. Kortom: de batterijen opladen!

Maar als ondernemer denk je altijd een paar stappen vooruit. Ook nu. En zit je stiekem alweer met die eerste werkdag na je verlof in je hoofd. Het is sterker dan jezelf. Op zich is dat geen probleem, tenzij het je spontaan angstzweet bezorgt.

Want die eerste dag na je verlof betekent vaak:

 • een overvolle mailbox
 • werk dat is blijven liggen
 • veel vragen van collega’s
 • ...

Samengevat: stress!

Terugkeren van vakantie? Geen stress

Mijn advies? Laat het zover niet komen. Want het is zonde van die fijne vakantie die zo deugd gedaan heeft. Met deze tips maak je post-vakantiestress een kopje kleiner:

VOOR JE VAKANTIE

 1. Stel een goed out-of-officebericht in, waarin je duidelijk maakt dat je een bepaalde periode je mails niet zult lezen.
 2. Laat je out-of-officebericht een paar dagen langer geactiveerd staan. Zo krijg je de kans om je rustig weer in te werken.
 3. Bereid je collega’s voor op je verlof door hen duidelijk te briefen.
 4. Maak voor je vertrek een lijst van projecten waarmee je bezig bent. Dat bespaart je na je vakantie heel wat denkwerk.
 5. Doe hetzelfde voor je belangrijkste taken, zaken die echt prioriteit moeten krijgen. Dan hoef je dat al niet uit te vlooien op je eerste dag.
 6. Ruim je bureau op voor je vertrekt. Niets zo vervelend als terugkeren naar een chaotische werkplek.
 7. Blokkeer je agenda de eerste dagen om je mailbox en taken door te nemen.
 8. Plan tijdens het eerste uur van je eerste werkdag een overleg met je collega’s, om een duidelijke stand van zaken te krijgen.

NA JE VAKANTIE

 1. Zorg dat je eerste werkdag een woensdag of donderdag is, zodat je rustig kunt wennen aan het ‘nieuwe’ werkritme. En dan is het al sneller weer weekend.
 2. Verwerk je mails van nieuw naar oud. Zo krijg je de recentste update. En vaak kun je sommige oudere mails al meteen archiveren.
 3. Scan je mails eerst en filter alvast nieuwsbrieven, reclame, uitnodigingen voor meetings die tijdens je verlof plaatsvinden ... Dat dunt je mailbox al voor een groot stuk uit.
 4. Ga niet in overdrive. Oké, je hebt wat achterstand, maar trap niet in de valkuil van meteen al overuren te maken. Je collega’s en klanten zullen echt wel wat begrip kunnen opbrengen.

Hulp nodig om zonder stress aan de slag te gaan na je vakantie? Plan een gratis kennismakingsgesprek in en ik help je graag verder.

Jan

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26