fbpx
Stop de tijd

Slaap je weg naar topproductiviteit: Waarom rust zo belangrijk is

Slaap je weg naar topproductiviteit: Waarom rust zo belangrijk is

Ken je dat? Je bent moe en je kruipt in je bed. Je ogen vallen dicht en toch kan je niet slapen. Je hoofd blijft maar doorgaan.

  • Dat moet ik morgen nog doen.
  • Die moet ik morgen nog bellen.
  • Heb ik die e-mail nu naar klant x gestuurd?
  • Morgen die belangrijke meeting met een potentiële klant en ik moet me nog voorbereiden. Hopelijk wil hij met me samenwerken.
  • Och ja… ik ging die documenten vandaag nog doorsturen naar de boekhouder. Dat zal ik morgen als eerste doen.

Of misschien val je wel direct in slaap en word je in het midden van de nacht wakker en begint dan je hoofd het ene na het andere uit te spuwen waardoor je niet meer in slaap geraakt.

Dat wakker liggen is iets waar veel van mijn deelnemers last van hebben voor ze aan de opleiding beginnen. En heel lang geleden voor ik mijn methode begon toe te passen had ik daar ook last van.

Die slapeloosheid heeft wel wat gevolgen. Naast lichamelijke en geestelijke gevolgen, heeft het ook een negatieve invloed op je productiviteit.

Concentratiestoornissen

Eén nacht slecht slapen laat al behoorlijke sporen na. Uit onderzoek blijkt dat concentratiestoornissen met maar liefst 400 procent toenemen na één enkel rondje nachtelijk plafondstaren. Deze nieuwsbrief schrijven zou dus een pak langer duren als niet goed uitgerust zou zijn. 😉

Trager reageren en meer fouten maken

Heb je een taak waarvoor je je langer moet concentreren? Bij slaaptekort heb je gemiddeld 10% meer tijd nodig om het af te werken én de kans op fouten stijgt ook nog eens. Dat heeft hetzelfde effect als 8 promille alcohol in je bloed hebben. 😳

Het blijft allemaal minder goed plakken

Door slecht of te weinig te slapen neem je minder goed nieuwe informatie op en leer je minder snel nieuwe vaardigheden aan. Onderzoekers hebben ontdekt dat één nacht goed slapen de motoriek met 20 procent verbetert en de nauwkeurigheid met 39 procent.

Je werkgeheugen wordt aangetast

Ik doe even mijn doktersjasje aan… ‘Als je slaapt, spoelt het hersenvocht geheugenverslechterende eiwitten uit de hersenen.’

Met andere woorden: als je niet genoeg slaap krijgt, neemt je vermogen om nieuwe herinneringen te vormen af met ongeveer 40%.

Je krijgt minder nieuwe inzichten

Je nachtrust helpt je om je dag te verwerken en nieuwe ideeën en inzichten op te doen. ‘Laat me er een nachtje over slapen’ is niet zomaar een uitdrukking. Slaap is een uitstekend hulpmiddel om creatieve oplossingen te bedenken voor problemen. Ik heb een goede vriend die daar gebruik van maakt door ’s morgens de ideeën die dan binnen komen direct te noteren.

Je wordt sneller ziek

Slecht slapen ondermijnt je immuunsysteem. De gemiddelde mens heeft ongeveer 7 uur slaap nodig. Haal je dat niet, dan heb je 300 procent meer kans om verkouden te worden. En dat is ook rampzalig voor je productiviteit natuurlijk.

Maar dat is nog niet alles:

  • Je toon kan negatiever worden.
  • Je kunt je emotioneel irrationeel gedragen.
  • Je empathische vermogen neemt af.
  • Je neemt meer (ondoordachte) risico’s.

Om nog maar te zwijgen van alle lichamelijke nadelen …

Een goede nachtrust is dus echt wel een echte must om je productiviteit op niveau te houden. En het vervelende is dat een slechte productiviteit ervoor kan zorgen dat je slecht inslaapt. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26