fbpx

Snelle tips om … sneller te werken

Snelle tips om … sneller te werken

Efficiënter of sneller werken wil niet per se zeggen dat je gepakt en gezakt moet zijn met ingenieuze systemen. Soms zijn er natuurlijk wel tools nodig, maar er zijn ook heel kleine, makkelijke dingen waardoor je letterlijk naar een hoge versnelling kunt schakelen.

Zeker als je dagelijks met je computer in de weer bent, zijn er een paar quick wins die je leven een stuk makkelijker maken. Oké, je wint er geen uren per dag mee, maar vele kleine dingen samen maken echt wel een wereld van verschil. Ik zet ze in deze blog op een rijtje.

1. Leer je software of systemen beter kennen

Heel veel mensen weten niet dat copy-pasten eigenlijk heel snel en eenvoudig kan met ctrl+c en ctrl+v. Of dat je hele tekst selecteren in een handomdraai gebeurd is met ctrl+a. En zo zijn er nog tal van handige snelfuncties en -toetsen in je software.

Mijn advies? Leer de programma’s waarmee je werkt beter kennen. Of dat nu Word, Excel of een softwarepakket is. Het vraagt nu even wat tijd, maar zal je levenslang tijdwinst opleveren.

2. Leer sneller en/of blind typen

Akkoord, je hoeft niet altijd blind te typen om snel te typen. Zelf kan ik niet blind typen, maar wel snel. Ik haal 280 aanslagen per minuut. Dat is best veel en maakt dat een mail of tekst veel sneller af is dan wanneer je om de haverklap naar de toetsen moet zoeken.

Leuk om te doen: bereken eens hoe snel je typt (dat kan makkelijk via deze gratis test), hoeveel tijd je al typend doorbrengt, en hoeveel tijd er nog van overblijft als je dubbel zo snel zou typen. Verrassend, nietwaar? Dus zo gek is die cursus blind typen niet. Integendeel.

PS Laat je tijdens het typen ook niet afleiden door de fouten die je typt. Je softwareprogramma zal foutjes toch aanduiden, dus corrigeer ze daarna. Elke keer stoppen met typen, haalt je uit je flow.

3. Gebruik deze handige tools

Ook tools als TextExpander kunnen je werkdag wat makkelijker maken. Je typt slechts enkele letters en de tool vouwt ze uit in hele zinnen. Handig!

Of maak de functie tekstvervanging aan in Outlook. Als je ‘mvg’ typt, transformeert Outlook dat automatisch naar ‘met vriendelijke groeten’. Je kunt dat trouwens met alle veelgebruikte stukken tekst doen, zoals je naam, telefoonnummer, adres … En zo zijn er nog heel wat handige systemen om te gebruiken.

Meer weten hierover of extra hulp nodig om sneller te werken? Laat het me weten en ik help je heel graag verder.

PS Denk eraan: iets nieuws leren is in het begin altijd even moeilijk en lijkt alles te vertragen, maar soms moet je een stap achteruitgaan om twee stappen vooruit te gaan, toch?

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26