fbpx

Timemanagement en het verhaal van de bokaal

Timemanagement en het verhaal van de bokaal

Tijdens mijn opleidingen hoor ik mensen regelmatig zuchten: ‘Ik zou gewoon meer uren in een dag moeten hebben, want dan zou ik eindelijk die ellenlange to-dolijst eens afgewerkt krijgen.’

En inderdaad, dat zou fantastisch zijn. Gewoon, wanneer je het nodig vindt, er een paar extra uurtjes aanbreien. Maar helaas, een dag telt maar 24 uur. En die kun je natuurlijk niet allemaal besteden aan je werk. Met andere woorden: er zijn grenzen aan wat je dagelijks kunt doen.

Alles draait om perceptie

Een tijdje geleden las ik een verhaal van een professor in zijn aula: hij nam een lege glazen bokaal en vulde ze met stenen. Hij vroeg aan zijn studenten of de bokaal nu vol was. ‘Ja’, antwoordden de studenten. Vervolgens strooide hij er zand over. Hij stelde dezelfde vraag. En opnieuw klonk het eensgezind ‘ja’. Tot slot goot hij water in de bokaal. ‘Nu is de bokaal vol’, besloot hij.

Het draait dus allemaal om perceptie.

Je werkdag is als een glazen bokaal

Persoonlijk vind ik dit verhaal een mooie metafoor voor mijn opleidingen waarin ik je leer om efficiënter te werken. Want in de glazen bokaal van de professor kan er niet meer dan erin past. Vol = vol.

En dat geldt ook voor jouw werkdag. Je kunt proberen om er steeds meer in te proppen, net zoals in de bokaal, maar die zal uiteindelijk overlopen. Idem voor jouw werkdag (en jezelf). En dat is niet efficiënt.

Eerst de stenen (of de grote taken)

Maar dan zie ik nog een tweede link met mijn opleidingen: de professor vulde de bokaal eerst met stenen. Dus met het grootste materiaal. En ook dat vertel ik in mijn opleidingen: het fundament van je werkdag maak je met de grootste taken, en dan vul je verder op met kleinere opdrachten. Op die manier hou je een goede balans in je dag én je eigen productiviteit, waardoor je efficiënter zult werken.

De moraal van het verhaal van de bokaal? Geen enkele opleiding kan ervoor zorgen dat er meer uren in een dag zijn. Je kunt alleen maar efficiënter met je tijd omspringen.

En daar help ik je graag bij! Benieuwd naar wat de Getting Things Done-opleiding voor jou kan betekenen? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26