fbpx
Stop de tijd

Van Chaos naar Controle
Begin met de Eerstvolgende Actie

Van Chaos naar Controle
Begin met de Eerstvolgende Actie

Er was eens een bekend gezegde dat beweerde: "De reis van duizend mijl begint met één enkele stap." Toen ik dat voor de eerste keer hoorde, dacht ik bij mezelf, "Eén stap? Easy peasy!” Maar wat als die eerste stap op de weg naar persoonlijke ontwikkeling of het leren van nieuwe vaardigheden aanvoelt als een sprong over een kloof? Daar hebben ze het nooit over, hé? 😉

Maar serieus, de uitdaging om ergens aan te beginnen kan soms zwaarder zijn dan de taak zelf. De 'startknop' vinden is niet altijd eenvoudig.

Herken je dat? Je hebt een project of een doel voor ogen, maar om de één of andere reden kan je jezelf er gewoon niet toe brengen om die eerste stap te zetten. Het kan zijn dat de taak te ontmoedigend is, dat je niet weet waar te beginnen, of gewoon... tja, de afstandsbediening en Netflix liggen gewoon zo verleidelijk binnen handbereik.

Ik heb daar ook mee geworsteld. Maar weet je wat? De waarheid is dat het zetten van die eerste stap vaak het halve werk is. Eens je bezig bent, is verdergaan veel makkelijker.

Het beginnen aan een taak kan je eenvoudiger maken door de juiste en kleinste eerstvolgende actie te bepalen. Een taak als 'verjaardagsfeest moeder organiseren' is moeilijker om aan te beginnen dan 'gastenlijst opstellen voor verjaardagsfeest moeder'.

Om zeker te zijn dat die eerstvolgende actie de juiste is, moet je jezelf de vraag stellen of je die taak kan doen als je daar nu tijd voor zou hebben en op de juiste plaats zou zijn om die taak te doen. Alleen als het antwoord ja is, heb je de juiste eerstvolgende actie. Is het antwoord neen, dan moet je eerst iets anders doen en dan is dat mogelijk de juiste eerstvolgende actie.

Denk aan die keren dat je uiteindelijk toch de moed vond om te beginnen. Had je niet het gevoel dat het achteraf altijd minder zwaar was dan je in je hoofd had gemaakt? Dat gevoel is de zoete smaak van vooruitgang. En wie wil dat nu niet proeven?

Dus hier is mijn advies aan jou: begin gewoon. Dat project waar je al een tijdje over nadenkt? Begin eraan. Die nieuwe vaardigheid die je wil leren? Doe het gewoon. Dat fitnessprogramma dat je al zo lang wil starten? Haal die sportschoenen maar boven.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26