fbpx

Waarom je van een grote taak het best vele kleintjes maakt

Waarom je van een grote taak het best vele kleintjes maakt

Uitstelgedrag: de ene heeft er al wat meer last van dan de andere. Toch maken we er ons allemaal weleens schuldig aan. En af en toe kan dat zeker geen kwaad, maar het wordt wel een probleem als je te pas en te onpas taken uitstelt.

Je brein helpt er ook al niet veel aan, want het zal er alles aan doen om – zodra het de kans krijgt –iets uit te stellen. Met grote en moeilijke taken op kop. Een klein smeerlapje is het, dat brein.

De oplossing om je brein te slim af te zijn? Hak die grote taak in kleine stukjes en je maakt makkelijker komaf met dat vervelende uitstelgedrag.

Hoe pak je dat aan? In deze blog leg ik het je graag uit.

Vele kleintjes maken licht werk

Het is natuurlijk niet zo verwonderlijk dat je tegen grote taken opkijkt. Want er komt veel bij kijken, en daarvoor heb je niet altijd de tijd, de energie … én de zin. Toch is het niet zo moeilijk om die eerste, belangrijke stap te zetten.

Ik illustreer het even met twee scenario’s:

Scenario 1

Je hebt net een taak afgewerkt en checkt je lijst voor de volgende opdracht: ‘jaarlijks klantenevent organiseren’. Je brein schreeuwt meteen moord en brand, want dat is een grote klus. Dus je schuift het aan de kant. Op zich niets mis mee.

Het slechte nieuws? Hoe vaker je beslist om er niet aan te beginnen, hoe groter het schuldgevoel wordt. En hoe vaker je planning in de soep draait, met alle gevolgen van dien.

Maar het kan ook anders...

Scenario 2

Je hebt net een taak afgewerkt en checkt je lijst voor de volgende opdracht: ‘meeting inplannen om jaarlijks klantenevent voor te bereiden’. Je brein geeft deze keer geen kik. Logisch ook, want het kost niet veel tijd … dus je plant je meeting. En je bent vertrokken.

Conclusie: zorg ervoor dat je altijd de kleinst mogelijke taak in je lijst te zien krijgt, zodat je brein je niet kan overtuigen om uit te stellen.

Extra tip: omschrijf je taak heel duidelijk, want ook daar is je brein fan van.

Hulp nodig om van die grote taken vele kleintjes te maken en zo je uitstelgedrag aan te pakken? Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, en ik help je graag verder.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26