fbpx

Verhuizen met GTD

Het is eindelijk zover. 3 weken geleden zijn we terug verhuisd naar onze verbouwde woning. Na 1 jaar in Tienen gewoond te hebben zijn we blij om terug in ons vernieuwde stulpje in Hoegaarden te wonen. We hebben dus een verhuis achter de rug. En ik dacht dat het misschien wel eens interessant voor jullie kon zijn om te schrijven over hoe zo’n verhuis er aan toe gaat met GTD. Vooral de aanloop naar de verhuis eigenlijk. Want verhuizen is vooral inpakken, sleuren en terug uitpakken. GTD kan daar niet bij helpen. Het blijft een vervelende klus. Maar tijdens de weken en maanden voor de verhuis kwam GTD zeker van pas.

De eerste taken om terug naar Hoegaarden te verhuizen staken al in mijn systeem voor we zelfs nog maar naar Tienen waren verhuisd. Dat klinkt raar maar het is wel zo. Een paar weken voor we naar Tienen gingen verhuizen moest ik er voor zorgen dat er een internetaansluiting en kabeldistributie was op dag dat we gingen verhuizen. Op het moment dat ik dat geregeld had, heb ik ineens genoteerd dat ik hetzelfde moest doen als we opnieuw gingen verhuizen. Dat belandde dus in mijn inbox en in de loop van die dag, bij het leegmaken van mijn inbox, werd dat een taak in het project 'Verhuis Hoegaarden’. En als datum had ik er 15 december bij gezet. Vanaf dan moest ik daar niet meer aan denken omdat het in mijn vertrouwde systeem zat en op het juiste moment naar boven zou komen.

Op 15 december zie ik ’s morgens, tijdens het overlopen van mijn next actions van die dag, de taak ‘Verhuis Telenet regelen’. Op dat moment wist ik dat we nog ver van klaar waren met de verbouwingen en wijzigde ik de datum naar 15 maart. Hetzelfde scenario op 15 maart. Alleen wist ik ondertussen dat het einde van de verbouwingen wel in zicht was maar dat het nog te vroeg was om de verhuis van Telenet al te plannen. Vanaf dan zette ik de datum telkens een week verder tot op de dag dat we een datum vastlegden om terug naar Hoegaarden verhuizen. Op dat moment heb ik de datum van de taak 2 weken voor de verhuis gezet. Resultaat: 2 weken voor we verhuisden zag ik ’s morgens de taak verschijnen en wist ik dat ik die dag naar Telenet moest bellen. Ik belde uiteraard niet onmiddellijk omdat het nog te vroeg op de dag was maar ik had het al wel zien staan en ik wist dat ik het gedurende de dag nog een paar keer zou zien staan als ik mijn lijst met next actions tussendoor overliep. Ik moest het dus niet onthouden of ergens een herinnering zetten. Het kwam wel goed.

Als niet GTD’er zou dit er helemaal anders uitgezien hebben (en ik kan het weten want ik heb ook een leven gekend zonder GTD). Gedurende het jaar dat we in Tienen woonden zou ik af en toe wel eens gedacht hebben van ‘Ik moet zien dat ik op tijd de verhuis van Telenet regel’. En hoe dichter de datum van de verhuis naderde, hoe meer mijn brein me er aan zou laten herinneren. En zeker op het moment dat we een verhuisdatum vastgelegd hadden en het dus dringender zou worden om er werk van te maken. De herinnering zou daarmee ook veranderd zijn van ‘Ik moet zien dat ik op tijd de verhuis van Telenet regel’ naar ‘Dju... Ik moet dringend werk maken van die verhuis van Telenet’. Dat laatste zou dan meestal gepaard gegaan zijn met een knagend gevoel in de maag. Het zou uiteindelijk ook wel gelukt zijn en waarschijnlijk ook op tijd. Maar het zou heel veel ruis gegenereerd hebben.

Natuurlijk was er niet enkel de verhuis van Telenet. Ik heb hetzelfde gedaan met de brandverzekering, de energieleveranciers, de verhuiswagen regelen, de zetel die niet te vroeg of te laat mocht geleverd worden, familie optrommelen om te helpen,.... Op de juiste momenten kwamen de juiste taken naar boven geborreld in het vertrouwde systeem.

Het is natuurlijk niet zo dat al die dingen al weken voor de eerste verhuis vast lagen. Natuurlijk niet. Aan sommige dingen heb ik pas later gedacht. Zoals de verhuiswagen regelen. Dat is pas dikke maand voor we gingen verhuizen in mijn inbox terecht gekomen. Ook zo bij het leveren van de zetel. Op het moment dat we de zetel bestelden, vertelden ze in de winkel dat we hen 2 weken op voorhand moesten bellen om de levering vast te leggen. Op dat moment heb ik dat in mijn inbox gestopt en later die dag verwerkt. Dat noteren... Dat vergt training. De gewoonte om alles onmiddellijk ergens te noteren. ‘A mind is for having ideas, not for holding them.’ is één van de bekendste uitspraken van David Allen. Het is tijdsverlies om meer als 1 keer hetzelfde te denken. Alles noteren dus.

Ook tijdens de verbouwingen kwam GTD natuurlijk van pas. Als ik nu naar de historiek van het project Verbouwing kijk dan zie ik 91 individuele taken die op afgewerkt staan. En dan zijn er nog de taken die eigenlijk uit meer dan 1 fysieke actie bestonden en dus projecten geworden zijn. Zonder overdrijven schat ik dat ik met GTD, voor de verbouwingen alleen, een 200-tal taken heb gehad. Kan je u voorstellen dat je dat allemaal moet onthouden? En dat je brein je continue aan die dingen moet herinneren? En tijdens de verbouwingen loopt het gewone leven en werk gewoon door. Dus al die taken voor de verbouwingen komen gewoon bovenop alles wat je al moest onthouden en doen. Zonder GTD had ik ofwel op een burn-out afgestevend of was ik er fysiek onderdoor gegaan.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26