fbpx
Stop de tijd

Waarom het noteren van 'brood kopen'
je leven kan redden

Waarom het noteren van 'brood kopen'​ je leven kan redden

Voor mij is het leukste onderdeel van mijn opleiding, de mind dump.

Waarom dat zo is vertel ik je dadelijk. Laat ik eerst even uitleggen wat een mind dump is.

Tijdens een mind dump gaan we op zoek naar taken die in je hoofd blijven hangen. We noemen dat losse eindjes. Die dingen die te pas en, vooral, te onpas naar boven komen in je hoofd.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie waar je partner ’s morgens vraagt om straks na het werk brood mee te brengen. De hele dag door zal je brein u daaraan herinneren. Tijdens een vergadering, ’s middags tijdens de lunch, op het toilet, als je geluk hebt vlak voor je in de auto stapt na je werkdag. En ondanks al die herinneringen is de kans nog steeds zeer groot dat je het brood vergeet te kopen. Zelfs als je elke dag langs de bakker rijdt. Misschien zelfs vooral dan, want we zijn gewoontedieren. Wanneer wordt je brein terug wakker? Als je thuis komt en je partner ziet. “Ah ja, ik moest brood meebrengen zeker?”

Die dingen die de hele dagen in je hoofd naar boven komen zijn losse eindjes. En zo hebben we er wel wat. Telkens je hoofd iets heeft van ‘Ah ja, dat moet ik nog doen.’ Of ‘Ah ja, dat mag ik straks niet vergeten.’ of ‘Shit, dat moet ook nog gebeuren.’ of …

In zo’n mind dump gaan we dus op zoek naar al die losse eindjes in ons hoofd.

En dat doen we op de volgende manier. Ik heb een triggerlijst van allerlei woorden. Woorden als boekhouder, auto, belastingen, huis, tuin, oprit, vergoeding, doelen, financiën,…

Ik heb ze nog nooit geteld, maar ik schat dat het ongeveer 200 woorden zijn. Zowel professionele als persoonlijke triggerwoorden.

Tijdens de mind dump lees ik die voor met als doel zo veel mogelijk ‘Ah ja,…’-momenten te triggeren. De deelnemers moeten de dingen die dan naar boven komen, noteren in het werkboek.

Waarom is dat voor mij het leukste deel van de opleiding? Misschien ben ik een beetje sadistisch, maar ik zie de meeste deelnemers dan afzien 😀. Na een paar woorden vallen de eerste zuchten en weet je dat er een ‘Shit, dat moet ook nog gebeuren’ gepasseerd is. Halverwege de mind dump (dat is na ongeveer 4 minuten) volgt er meestal een gesproken ‘Shit…’ of ‘Oh nee…’. Dan is er net een lijk uit de kast gevallen. Ik heb ooit iemand gehad die in het midden van de mind dump naar buiten ging om een heel dringend telefoontje te doen 😳.

En op het moment dat ik zeg dat de mid dump achter de rug is, volgt er 1 grote collectieve zucht.

Ge-nie-ten!

Voor mij toch. Voor de deelnemers iets minder 😉.

En dan stel ik altijd de volgende vraag: ‘Hoe voelt dit?’.

En dan volgende meestal de volgende reacties (meestal ook gepaard gaand met een zucht 🙂):

  • ‘Stress hé Jan. Kijk eens wat ik allemaal nog moet doen. Ik kwam hier om minder stress te hebben.’
  • ‘Slecht, nu heb ik nog meer werk.’
  • ‘Een goed gevoel. Ik ben blij dat het op papier staat.’
  • Paniek, wanneer moet ik dit allemaal nog doen?’

En dan volgt mijn tweede top-momentje. Dan zeg ik ‘Waarom stress? Waarom paniek? Je hebt niet meer werk dan 10 minuten geleden. Het enige verschil is dat het nu niet meer in uw hoofd zit, maar op papier staat.’

En dan gaat er bij de meesten ineens een lichtje branden. Op dat moment beseffen de meesten dat ik gelijk had toen ik al een paar keer vertelde dat het hoofd niet gemaakt is om dingen te onthouden. Eén van de aha-momenten tijdens de opleidingen.

Tijdens een opleiding in groep trek ik ongeveer 10 minuten uit voor een mind dump. Dan lees ik slechts een deel van de woorden voor. Maar tijdens een individueel traject doe ik hem volledig. De laatste keer had de deelnemer zelfs niet voldoende ruimte om alles op te schrijven.

En het kan nog erger. Enkele jaren geleden heb ik iemand begeleid, een jonge kerel, die 2 bedrijven had en er nog 2 aan het overnemen was. Die mind dump heeft toen enkele uren geduurd. Het was onwaarschijnlijk wat er allemaal uit zijn hoofd kwam. Maar ik heb ook nog nooit iemand zo gelukkig geweten na een mind dump.

Een mind dump alleen is natuurlijk niet voldoende om het hoofd leeg te houden. Alle taken en projecten die dan verzameld zijn moeten ook nog verwerkt worden. Die moeten nog in het systeem terecht komen. Anders blijven ze gewoon in je hoofd zitten.

Ik doe elke week een mind dump tijdens het wekelijks onderhoud. En omdat ik hem elke week doe, duurt hij ook maar 5 à 10 minuten. En telkens kom ik toch nog iets tegen dat nog in mijn systeem geraakt was. En dat geeft ook weer een geweldige voldoening, want ik heb weer iets gevonden dat ik niet meer kan vergeten.

Dus ja, ik geniet ervan als ik mijn deelnemers zie afzien 🙂. Maar dat is niet omdat ik een sadist ben. Helemaal niet. Dat is omdat ik zie dat het werkt. Elke keer opnieuw.

Tot volgende week.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26