fbpx
Stop de tijd

Weg met tijdmanagement,
ga voor aandachtsmanagement

Weg met tijdmanagement,
ga voor aandachtsmanagement

Wanneer je denkt aan productiviteit, komt het begrip tijdmanagement waarschijnlijk snel naar boven. "Er zijn niet genoeg uren in een dag!", horen we vaak. Maar is het echt een gebrek aan tijd waarmee we worstelen, of is er iets diepers aan de hand?

Tijd is een constante, onveranderlijke factor - we hebben allemaal dezelfde 24 uur per dag. Daarom is het belangrijk om te realiseren dat tijd op zich niet het probleem is. Het gaat erom hoe we die tijd gebruiken, waar we onze energie en aandacht aan besteden. Daarom wil ik je vandaag uitdagen om je denkwijze te veranderen: tijdmanagement is eigenlijk aandachtsmanagement.

Aandacht is een van onze meest waardevolle hulpbronnen. Het is de sleutel tot focus, helderheid en uiteindelijk productiviteit. Wanneer onze aandacht versnipperd raakt door te multitasken of constante afleidingen, gaat onze productiviteit omlaag. Omgekeerd, wanneer we ons volledig kunnen concentreren op één taak, gaat onze productiviteit omhoog.

Een studie uit 2010 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Science" vond dat mensen gemiddeld 47% van hun wakkere uren doorbrengen met hun gedachten af te laten dwalen van de taak die ze op dat moment uitvoeren. Dit toont aan hoe belangrijk het is om bewust te zijn van waar onze aandacht naartoe gaat en om onze aandacht effectief te beheren.

Hoe doe je dat dan? Hier zijn enkele praktische tips:

Pomodoro techniek: Met deze techniek werk je in blokken van 25 minuten (een 'Pomodoro') met 5 minuten pauze tussen elk blok. Dit helpt je om je aandacht volledig op één taak te richten.

Mindfulness oefeningen: Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om in het huidige moment te blijven en je bewust te zijn van waar je aandacht naartoe gaat.

Minimaliseer afleidingen: Zorg voor een werkomgeving die bevorderlijk is voor concentratie door storende elementen te minimaliseren.

Plan je tijd: Gebruik een planner of digitale tool om je tijd in te delen en wees duidelijk over wanneer je je wilt concentreren op specifieke taken.

Neem regelmatig pauze: Het nemen van korte pauzes kan je helpen om je aandacht te vernieuwen en burnout te voorkomen.

Eet gezond en blijf gehydrateerd: Een goed gevoed en gehydrateerd lichaam kan je helpen om beter te concentreren en je aandacht langer vast te houden.

Het beheren van je aandacht is ook een belangrijk onderdeel van mijn productiviteitsmethode.

Door te leren hoe je je aandacht het beste kunt beheren, kun je niet alleen meer gedaan krijgen, maar ook genieten van een grotere mate van rust en tevredenheid. Het stelt je in staat om volledig aanwezig te zijn in wat je doet, of het nu werk is of ontspanning.

Er is een oud gezegde: "Waar je aandacht gaat, daar gaat je energie." Dus, waar wil jij je energie naartoe laten gaan? Naar constant brandjes blussen en het gevoel hebben dat je achter de feiten aanloopt? Of naar gerichte, zinvolle actie die je dichter bij je doelen brengt?

De keuze is aan jou. Je hebt de kracht om je aandacht te sturen waar je wilt. En onthoud: het is niet hoeveel tijd je hebt, maar hoe je die tijd gebruikt. Het beheren van je aandacht in plaats van je tijd kan een gamechanger zijn in je productiviteit en je algemene welzijn.

Ik hoop dat deze gedachte en tips je helpen om te reflecteren op je eigen aandachtsmanagement. Misschien wil je wel eens experimenteren met enkele van de aangegeven tips. Zo ja, laat me dan zeker weten hoe het gaat. Ik ben altijd geïnteresseerd in jouw ervaringen en leermomenten.

En onthoud: een volle agenda betekent niet per se een productieve dag. Het gaat erom dat je je aandacht richt op wat er echt toe doet.

Jan.

BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN - - 0496/10.97.26
BAASOVERJETIJD IS EEN ONDERDEEL VAN JBS BVBA EN VERBONDEN AAN MEEREFFECT EN THE DAVID ALLEN COMPANY
ERNEST OURYSTRAAT 42, 3320 HOEGAARDEN
- +32 496 10 97 26